17 Nisan 2015 Cuma

HERKES MOTOSİKLETİNİN BAŞINA

Taksim Atatürk Kültür Merkezi ve Bostancı Deniz Otobüsü İskelesi önünden servisler hareket ediyor. İster servislere atla ya da özel aracını kullan. İstikamet ise Kocaeli'ndeki Honda'nın motosiklet eğitim merkezi. Kocaeli mi çok uzak orası demeyin. Eğer motosiklet kullanmayı seviyorsanız gittiğiniz andan itibaren iyi ki gelmişim diyorsunuz.

Öğrenciler kukalar arasında motosiklet kullanıyor.

Eğitim alanına varır varmaz gelen öğrenciler kadar Mototutku olarak biz de heyecanlıydık. Kocaman bir pist, koruma malzemelerini takmış motosiklete binen 12 öğrenci bariyerler arasında motosikletlerini sürüyor. Eğitim saat 9' da başlayıp 16.30' da son buluyor. Saat 12'de eğitime mola verip öğle yemeğine gidiyorlar. Biz de o arada hemen şef eğitmen Tayfun Gülhan' la röportajımızı yapıp, eğitim hakkında bilgi alıyoruz.



'' Dersler Japonya ana merkezdeki eğitimlerle birebir aynı''

Tayfun Gülhan
Tayfun Gülhan, Honda Motosiklet Eğitim Merkezi' nde şef eğitmen. Eğitime gelen öğrencilere motosiklet için güvenli sürüş dersleri veriyor. Tayfun Bey, burada yapılan derslerin Japonya ana merkezlerindeki eğitimlerle birebir aynı ve gelen öğrencilere trafikte güvenli sürüş konusunda faydalı olabilecek eğitimler olduğunu söylüyor. Eğitim merkezi yıl boyunca açık. Öğrenciler her gün eğitim için Kocaeli' ne geliyor. Tayfun Bey, kış dönemlerinde katılımın azalmasına rağmen diğer mevsimlerde sınfların hep dolu olduğunu söylüyor. Her kesimden katılımcının olduğunu söyleyen Tayfun Bey, erkek öğrencilerin katılımının daha fazla olduğunu söylüyor. Biz de eğitime gittiğimizde 12 kişilik sınıfta sadece iki kadın öğrenci vardı.



''Bisiklet dengesi olan herkes bu eğitimlere katılabilir''

Eğitmen öğrencilere bilgi verirken.

Başvurular eğitim merkezinin internet sitesinden yapılıyor. Başvuru için de 17 yaşından büyük olunması gerekiyor. 17 yaşında olanların ise velilerinden imzalı bir kağıt almaları gerekiyor. Eğitimlere katılmak için öğrencinin illaki motosiklet ehliyeti olmasına gerek yok. Motosiklet ehliyeti olmayan ya da kullanmayı bilmeyen insanlar da başvurabiliyor. Tayfun Bey, bisiklet dengesi olan herkesin bu eğitimlere katılabileceğini söylüyor. Tayfun Bey sözlerine şunları da ekliyor: ''Buradaki yapı güvenli sürüş üzerine dayalı. Eğitimi kapalı bir alanda yapıyoruz. Motosiklet kullanım teknikleri ve hakimiyet özelliği yönünde çalışmalar yapıyoruz.''




''Eğitimlerden sonra öğrenciler motosiklet kullanabiliyor'' 

Eğitmenler sürüş sırasındaki hataları öğrencilerine anlatıyor.
Konu eğitimlere gelince ise Tayfun Bey iki günlük ana eğitimler ve tek günlük eğitimlerin olduğunu söylüyor. Güvenlik Sürüş Eğitimi 1, bisiklete dengesi olan ama motosiklet kullanmayı bilmeyen kişilerin katıldığı bir eğitim. Eğitimin ikinci günü Honda'nın CBF 150 motosikletlerı ile derslere devam ediliyor. Bu eğitimden sonra kullanıcı motosiklet kullanabilir hale geliyor. Tayfun Bey, Güvenli Sürüş Eğitim 1'in bizim ülkemizde trafiğe çıkmak için yeterli olmadığını söylüyor. O nedenle Güvenli Sürüş Eğitim 1 dersleri alındıktan sonra öğrencilere Sürüş Eğitimi'nin ikincisine katılmaları öneriliyor. Güvenli Sürüş Eğitimi 2'de de aynı motosikletle eğitim veriliyor. Ama bu sefer daha gelişime yönelik ve zorlu olmaya başlıyor. Eğitim ikiyi aldıktan sonra da sıra üçüncü aşamaya geliyor. Bu aşamada CBF 1000 motorlar kullanılıyor. Tayfun Bey, eğitim almak isteyenlerin sırasıyla alması gerektiğini söylüyor. Çünkü eğitim üçü almak için ikiyi almak gerekiyor. Güvenli Sürüş Eğitim 4 ise tek günlük bir eğitim. Bu aşamada da yine CBF 1000 motorlar kullanılıyor. Fakat bu eğitim daha performansa dayalı, daha zorlayıcı ve farklı farklı parkurları olan bir çalışma oluyor.

Dört ana eğitimin dışında bir de yolculu sürüş eğitimi var. Artçısı olan ya da artçısından memnun olmayanların katıldığı bir eğitim bu. Eğitimde sürücünün dışında artçı için de eğitim veriliyor.

Bunların haricinde iki tane hazırlık sınıfları var. Güvenli Sürüş 2 Hazırlık ve Güvenli Sürüş 3 Hazırlık olarak ara geçişler için eğitim oluyor. Bu eğitimler de sürüş eğitimi ikiden üçe ya da üçten dörte geçmek isteyen öğrencilerin zorlanmalarını engellemek için yapılan bir günlük dersler oluyor. Her aşamaya göre derslerin verildiği eğitimlerin ücretleri ise 235 ile 475 lira arasında değişiyor.



Eğitim sırasında motosiklette dengesini kaybedenler oluyor.
Tek günlük eğitimler motosiklet kullanmayı öğrenmek için yeterli oluyor

Eğitimlerin bir ya da iki günlük olması aklımıza hemen ''bu kadar sürede öğrenilir mi?'' sorusunu getiriyor. Ancak tek günlük eğitimlerin yeterli olduğunu söyleyen Tayfun Bey konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ''Bizim çalışma sistemimizde kolaydan zora giden bir yapı var. Burada disiplin içinde bir çalışma oluyor ve bu çalışmamız kimilerine göre biraz yorucu geliyor. Ama buradan her çıkan motosikleti kullanmayı öğrenerek çıkıyor.''




''İnternette motosikletler hakkında çok fazla bilgi kirliliği var'' 

Eğitmen ile öğrenci konuşurken.
Genellikle eğitim almadan motosiklet kullanmak için bir arkadaşından ya da motosiklete binmeyi bilen herhangi birisinden yardım alan insanlar var. Bu tarz motosiklet eğitimlerini gereksiz bulanlar oluyor. Tayfun Bey bu konu hakkında şunları söyledi: ''Motosiklet konusunda hep bir bilinmeyen var. Biz motosiklet kültürünü geç keşfetmiş bir toplumuz. O nedenle motosikleti bilen kişiler kim bilmiyoruz açıkçası. İnternette de motosikletler hakkında çok fazla bilgi kirliliği var ve bu bilgiler motosiklet sürücülerini etkiliyor. Eğitim sırasında biz burada kendilerini doğru ekipman, motosiklet konusunda, yapmaları gereken ve gelecekle ilgili motosiklet planları hakkında bir danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Yani dışarıda sağdan soldan duyulan, görülen bilgiler çok da doğru olmuyor.'''




Haberin videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:







Haber: Sinem Genç
Kamera: Ece Kartal
Haber Türü: Multimedya Haber






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder