15 Mayıs 2015 Cuma

MOTOSİKLETLİLERİN ALTIN ELBİSELİ ADAMI

Barkın Bayoğlu
Telefon şirketindeki görevinden ayrılıp motosiklet dünyasına adım atan Barkın Bayoğlu, Altın Elbiseli Adam lakabıyla bir anda bütün motosikletlilerin tanıdığı isim oldu. Altın Elbiseli Adam projesine 2008 yılında başlayan Bayoğlu, ekibiyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor ve her çarşamba Youtube' dan canlı yayın yapıyor.

Altın Elbiseli Adam, tanımayanlar için esrarengiz bir isme sahip. Ama hangi motosiklet meraklısına sorsanız size kim olduğunu hemen söyler. Motosikletçi dostu ve motosiklet meraklısı olan Altın Elbiseli Adam yani Barkın Bayoğlu ile bu hafta röportaj yaptık. Motosiklet merakıyla tanınan Bayoğlu, evinde bulunan bir odasında maketler de yapıyor. Bir yandan ev olarak kullandığı ofisine konuk olduğumuz Bayoğlu; motosiklet dünyasına girmesini, Altın Elbiseli Adam ismine nasıl karar verdiğini, ekibini ve çalışmalarını anlattı.



''Altın Elbiseli Adam ismi bir Türk Prensi' nden geliyor''

Canlı yayının yapıldığı stüdyo.
Barkın Bayoğlu' nun herkes tarafından bilinen Altın Elbiseli Adam ismi Kazakiztan' da M.Ö. 500 yıl önce yaşamış bir Türk Prensi' nden geliyor. Bayoğlu, ''Motosiklet dergisinde test ve haber editörüyken bir sponsor bize deri tulum verdi ve o sırada İtalya' da dore modaymış. Bu yüzden bize altın rengi yolladılar. Biz de bir isim bulalım diye düşünürken Altın Elbiseli Adam olsun dedik. Altın Elbise Kazakistanda bulunmuş ve M.Ö. 500 yıl önce yaşamış bir Türk Prensi' ne ait bir zırh. Hem içinde motosiklet geçen bir isim olmasın istedik hem gönderme olur dedik. Bir de kahraman yaratma peşindeydik ve Altın Elbiseli Adam ismine karar verdik'' diye ifade etti.




Bayoğlu' nun 1000cc kategorisinde ikincilik ödülü.
''Bir adamdan nefret ediyorsam neden onun zengin olması için çalışıyorum ki''

Barkın Bayoğlu, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler eğitimi aldıktan sonra telefon şirketinde görev aldı. İşte Bayoğlu, çalıştığı o dönemde motosiklet ile ilgili yapmak istediklerini gerçekleştirmeye karar verdi ve işten ayrılıp motosiklet dünyasına giriş yaptı. ''Ben bir adamdan nefret ediyorsam neden onun zengin olması için çalışıyorum ki'' diyen Bayoğlu 2008 yılında Altın Elbiseli Adam projesine başladı. İki Teker Motosiklet Dergisi ve Oto Haber Dergisi' nde editörlük yaptı ve motosiklet testleri hazırladı. Daha sonra motosiklet dünyasındaki kariyerine Piston ve Altın Elbiseli Adam programlarıyla devam etti. Şimdi ise Altın Elbiseli Adam adlı internet sitesinde ekibiyle birlikte çalışmalarına devam ediyor.


Barkın Bayoğlu' nun yaptığı maketlerden biri.
Barkın Bayoğlu' nun yaptığı uçan kamera.


''Televizyoncuların aksine biz motorculardanız''

Altın Elbiseli Adam ekibi 8-9 kişiden oluşan bir ekip. Bayoğlu, ekipteki sayının zaman zaman arttığını söylüyor. Bayoğlu, ekibe girmek için kişinin ekiple birlikte takım halinde çalışabilmesi ve uyum sağlaması gerektiğini söyledi. Ekipteki hemen hemen herkes ekran karşısına çıkıyor. Altın Elbiseli Adam ekibi motosiklet videoları çekiyor. Motosiklet sürüş teknikleri videoları çekiyor ve motosikletleri inceliyorlar. Motosiklet sürücülerinin dertlerini anlattıklarını söyleyen Bayoğlu, ''Televizyoncuların aksine biz motorculardanız ve dolayısıyla izleyici kendisine bize çok yakın buluyor'' diye konuştu.


Canlı yayın için videoların kurgusu hazırlanıyor.
Çekimlerin yazıldığı pano.

Çalıntı Motosiklet Hattı

Barkın Bayoğlu tarafından yapılan motosiklet.
Altın Elbiseli Adam, ekibiyle birlikte bir de çalıntı dosyası hazırlıyor. 2009 yılında motosikletini çaldırıp daha sonra 2012 yılında aldığı diğer motorunu da çaldırdığını söyleyen Bayoğlu, bunun üzerine böyle bir çalışma yapmaya karar vermiş. Sistem ise şu şekilde çalışıyor: Eğer motorunuz çalınıyorsa polis zabtıyla birlikte motosikletin fotoğrafı, rengi, ruhsatı ve nereden çalındığı gibi bilgileri bildiriyorsunuz ve Altın Elbiseli Adam sitesinde bu çalıntı haberi paylaşılıyor. Bu çalışmalarının dikkat çektiğini söyleyen Bayoğlu, ''Çok arkadaşımızın canı yanmıştı, motosikleti çalınmıştı. Bununla ilgili elimizden ne gelir diye düşünürken böyle bir şey yapmaya karar verdik. Madem bu kadar insan bizi izliyor, biz de çalınan bu motosikletleri haber yapalım dedik. Hepsi değil ama bulunanlar oldu. Ama sanırım bu yaptığımız faaliyet bir yerlere ulaştı ki yakın tarihlerde motosiklet hırsızlığından 17 kişilik bir çete çökertildi'' diye sözlerine ekledi.




Haberin videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:





Haber-Kamera: Sinem Genç
Haber türü: Multimedya haber




8 Mayıs 2015 Cuma

MOTOSİKLET KÜLTÜRÜ DERGİSİ: MOTORON

Türkiye' de motosiklet kültürüne yönelik dergiler, sayı ve çeşitlilik olarak çok fazla yer almıyor. Zaten var olan dergilerin sayısı da 10' u bile geçmiyor. Motoron Dergisi de, bu var olan dergilerin içinde motosiklet tutkunlarına yönelik içeriğe sahip motosiklet dergilerinden biri. Biz de Mototutku olarak bu hafta Motoron Dergisi' nin Editörü Cem Batırbaygil ile görüştük.

Türkiye' de motosiklet dergisi yok denecek kadar az. Hele ki piyasada yüzlerce magazin ve moda dergilerinin arasından motosiklet dünyasına yönelik dergileri bulmak zor oluyor. 10 yıl önce yayın hayatına atılan Motoron Dergisi, motosiklet meraklılarına alternatif bir dergi olarak piyasada yer alıyor. Dergi ilk olarak altı ay boyunca iki ayda bir çıktı. Daha sonra okuyucuların ilgisi üzerine iki ayda bir çıkan Motoron Dergisi, her ay yayınlanmaya başlandı ve bugüne kadar 120' ye yakın sayıya ulaştı. Motoron Dergisi büyük gazete bayilerinde, D&R mağazaları ve motosikletim.com.tr alışveriş sitesinde 8,75 TL' ye satılıyor. Dergide yeni çıkan modeller, ilk kez test edilen motosikletler ve yarışlar ana konuları oluşturuyor. Motosiklet kültürüne destek olan gezi, eğitim ve deneyime dayalı konuları ise sırayla gündeme alınıyor.



Motoron Dergisi Editörü Cem Batırbaygil
Amaçları motosiklet kültürünün yaygınlaşması

Motoron Motosiklet Kültürü Dergisi editörü Cem Batırbaygil, dergiyi yayın hayatına hazırlarken beklentilerinin çok yüksek olmadığını söyledi. Tirajı hiç dert edinmediklerini söyleyen Cem Batırbaygil, tek amaçlarının sektörün referans dergisi olmayı başararak motosiklet kültürününün yaygınlaşmasına yardımcı olmak istediklerini sözlerine ekledi.




Motoron Dergisi 2015 Mayıs sayısı.
''Bu tutku olmazsa derginin başarısından söz etmek olanaksız olur''

Motoron Dergisi 10 kişilik çekirdek bir ekipten oluşuyor. Derginin ofiste çalışanları dışında, Türkiye’de motosikletin yoğun kullanıldığı bölgelerde yaşayan ve dergiye haber akışı sağlayan muhabirler var. Ayrıca yurt dışında motosiklet testleri yapan, geçmişte motosiklet yarışlarında dereceler almış yabancı uyruklu yazarlar da yazıları ile dergiye katkıda bulunuyor. Dergide çalışanlar farklı meslek gruplarından gelseler de hepsi aynı noktada, motosiklet tutkusunda buluşuyor. Derginin tüm muhabirleri gibi kendisinin de motosiklet tutkunu olduğunu söyleyen Batırbaygil, ''Zaten bu tutku olmazsa derginin başarısından söz etmek olanaksız olur'' dedi.




''Motosikleti olmayanlar da dergimizi takip ediyor''

Dergide motosiklet testleri oluyor.
Motoron Dergisi' nin bir sektör dergisinden çok daha fazla ilgi çeken dergi olduğunu söyleyen Batırbaygil, ''Sadece sektörün içindekiler satın almıyor, motosiklet kullanıcıları ve hatta motosikleti olmayanlar da dergimizi takip ediyor'' dedi. Derginin beklentilerinin tam karşılığını aldıklarını söyleyen Cem Bey, Motoron Dergisi' nin tirajın yanı sıra sosyal medyada da sektörün en çok takip edilen dergilerinden olduğunu sözlerine ekledi.



Motoron Dergisi 2015 Ocak sayısı kapağı.
''Motosikletin bir hobi değil, ulaşım aracı olarak algılanması gerekir''

Cem Batırbaygil motosiklet kültürünün Türkiye' de gelişmesi için ne yapılması gerekilir sorusunu ise şu sözlerle yanıtladı: ''Bu uzun uzadıya tartışılması gerekilen bir konu. Ancak anlık değil, sağlıklı ve uzun soluklu bir büyümeden söz ediyorsak, motosikletin bir hobi değil, ulaşım aracı olarak algılanması gerekir. Bunu gerçekleştirdiğimizde sektör yeterli güce erişir ve motosiklet kültürünün pozitif yöndeki gelişimi de gerek etkinliklerle gerek iletişim yöntemleriyle istenilen noktaya çekilebilinir.''






Haber türü: Foto haber